Centrul de Tineret Focșani – Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea a derulat, de la mijlocul lunii octombrie și până în prezent, mai multe activități din cadrul a patru proiecte de tineret, astfel:
1. “Identitatea și valorile naționale în contextul Marii Uniri” – Centrul de Tineret Focșani împreună cu Muzeul Vrancei – Mausoleul Mărășești au continuat să vorbească cu liceenii de la Colegiul Național Pedagogic “Spiru Haret” – Focșani, Colegiul Economic “Mihail Kogălniceanu” – Focșani, Colegiul Național “Alexandru I. Cuza” – Focșani, Liceul Teoretic “Duiliu Zamfirescu” din Odobești, Colegiul Național „Unirea” din Focșani, “Liceul cu Program Sportiv” Focșani, Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” Focșani, precum și cu tinerii de la DGASPC Focșani și DGASPC Odobești, în mijlocul acestora aflându-se, ca de fiecare dată, doamna muzeograf Emilia Atanasiu, care le-a prezentat liceenilor istoria mai puțin cunoscută a Mausoleului Mărășești, obiectiv de prim rang al istoriei naționale, încercând să stârnească interesul participanților pentru cunoașterea și înțelegerea trecutului istoric al poporului român, în special a momentelor istorice, marcante, ce au avut loc în județul nostru. În data de 9 noiembrie 2018, un grup de liceeni de la Colegiul Economic “Mihail Kogălniceanu” din Focșani, coordonați de doamna profesoară Savin Gabriela și de domnul profesor Amaricăi Viorel, s-a deplasat la Mausoleul Mărășești, fiind întâmpinați de doamna muzeograf Atanasiu Emilia, împreună cu care au vizitat acest măreț obiectiv istoric, despre care li s-a vorbit și la Centrul de Tineret Focșani, dar au văzut și tranșeele reconstituite de cei de la Mausoleul Mărășești.
2. “Îndrăznește să crezi” – la care au participat foarte mulți tineri din județ, având o colaborare foarte bună cu Colegiul Național Pedagogic “Spiru Haret” – Focșani, Colegiul Național “Alexandru I. Cuza” – Focșani, Colegiul Economic “Mihail Kogălniceanu” – Focșani, Liceul Teoretic “Duiliu Zamfirescu” din Odobești, Colegiul Național “Unirea” din Focșani, Liceul cu Program Sportiv Focșani, Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” Focșani, precum și cu DGASPC Focșani și DGASPC Odobești, cărora le mulțumim din suflet pentru colaborare.
Activitățile acestui proiect au fost de consultanță în antreprenoriat, de consiliere și orientare în carieră, de informare cu privire la oportunitățile de învățare și de muncă pe care le oferă legislația românească în vigoare și conștientizarea tinerilor cu privire la cerințele pieței muncii, pentru a le crea șanse mai bune pe această piață, a-i pregăti pentru viața activă, astfel încât să fie asigurată tranziția coerentă de la sistemul educațional către piața forței de muncă. Tinerii au fost învățați cum să realizeze un plan de afaceri, care sunt pașii de urmat într-o afacere, astfel încât rezultatele să fie pozitive și afacerea să fie una de succes.
3. “Educație pentru sănătatea și siguranța tinerilor”– cu activitatea Automedicația și Educație sexuală – realizat în parteneriat cu Școala Postliceală Sanitară “Hippocrate” din Focşani, la care au participat tineri de la Colegiul Național “Alexandru I. Cuza” – Focșani și de la Colegiul Economic “Mihail Kogălniceanu” – Focșani, urmând ca săptămâna viitoare să ne întâlnim și cu alți tineri de la Colegiul Național “Alexandru I. Cuza” – Focșani, cu care vom discuta despre Măsurile de prim ajutor.
4. “A vrea și a face – exprimarea ta contează”, organizat de Centrul de Tineret Focșani – Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea, în colaborare cu Makita România – Ing Trust Focșani, tema acestui proiect fiind “Tinerii și tehnologia”.
Proiectul s-a dorit a fi o punte între teorie și practică, o metodă de învățare prin implicare, prin participarea tinerilor la Makita Day, un eveniment deosebit pentru orașul nostru, prilej cu care reprezentanții Makita în România au vorbit despre această mare firmă japoneză, cu o tradiție de 103 ani în domeniul tehnologiei sculelor electrice, pneumatice și termice, despre fabrica din țara noastră, dezvoltarea continuă a firmei, oferta de angajare, urmate de demonstrații și aplicații practice în care au fost antrenați și tinerii participanți, prezentându-se tehnologii de ultimă generație.
Reprezentanții Makita au subliniat, la finalul prezentării și demonstrațiilor, necesitatea reînființării școlilor profesionale, aceștia fiind deosebit de încântați și impresionați de tinerii participanți, de dorința lor de cunoaștere a noilor tehnologii și de aplicabilitatea acestora, reflectată în aplicațiile practice desfășurate în timpul proiectului, sub îndrumarea specialiștilor.
La această activitate au participat 113 tineri care învață la mai multe colegii și licee din județ:
– de la Colegiul Economic “Mihail Kogălniceanu” din Focșani, coordonați de doamna profesoară Cătălina Lupu;
– de la Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” din Focșani, coordonați de doamnele profesoare Alexandra Tătaru și Carmina Stoian;
– de la “Liceul cu Program Sportiv” din Focșani, coordonați de doamna profesoară Ștefania Cutinica și de domnul profesor Gabi Alexandrescu;
– de la “Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului” din Odobești, coordonați de doamna Mihaela Paraschiv;
– de la “Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului” din Focșani, coordonați de doamna Mihaela Lovin.
Mulțumim tinerilor participanți, profesorilor coordonatori, tuturor colaboratorilor și liceelor partenere în aceste proiecte organizate de Centrul de Tineret Focșani – Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea.
DIRECTOR EXECUTIV,
Daniel Gongu