În preajma Zilei Internaționale a Voluntarilor, 5 decembrie, DJST Vrancea organizează anual, un proiect de tineret de tip eveniment, conform Metodologiei pentru organizarea și finantarea proiectelor de tineret, proprii MTS/DJST. În acest an evenimentul ”Gala voluntarilor DJST” a avut ca obiectiv principal, pe lângă bilanțul activităților de voluntariat, și promovarea vocației de voluntar în rândul tinerilor. Au fost invitate în special instituțiile partenere Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vrancea, care au voluntariat în cursul anului implicând tinerii.
Evenimentul din 5 decembrie a fost declarat de către Organizaţia Naţiunilor Unite, în 1985, ca Zi Internaţională a Voluntarilor, în slujba dezvoltării sociale şi economice a lumii. Conform Strategiei naționale anuale pentru tineret, Ministerul Tineretului și Sportului și-a propus să dezvolte și să promoveze voluntariatul în rândul tinerilor, prin implementarea Programului național de susținere a acțiunilor de tineret – P2 în proiectele DJST organizate la nivel local. Sărbătoarea tinerilor voluntari la DJST Vrancea a fost organizată sâmbătă, 7 decembrie, la sediul instituției, unde 19 parteneri DJST au participat la prezentarea activităților voluntarilor pentru a fi apreciați, promovați și premiați.
Au fost promovate proiecte ale tinerilor voluntari de la Școala Gimnazială ”Anghel Saligny” din Focșani, Colegiul Economic ”Mihail Kogălniceanu” din Focșani, Liceul ”Grigore Gheba” din Dumitrești, Școala Postliceală Sanitară ”Carol Davila”, Școala Gimnazială Ruginești, Muzeul Etnografic din Paltin, Școala Postliceală Sanitară ”Vasile Alecsandri” din Focșani, Asociația ”Change your lifestyle for you”, Asociația Potpourri, Colegiul Național ”Alexandru I.Cuza” din Focșani, Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” din Focșani, Colegiul Național ”Emil Botta” din Adjud, Colegiul Național Unirea din Focșani, Școala Gimnazială Suraia, cărora DJST Vrancea, prin expertul de tineret, Lia Cazacu le-a transmis invitații. În cadrul activităților Galei, proiectele au fost evaluate atât de către tineri, cu aplauze cât, mai ales de către o comisie formată din reprezentanți ai altor instituții partenere DJST Vrancea și lucrători de tineret instruiți de către Ministerul Tineretului și Sportului – doamna comisar, Monica Manolache din cadrul Inspectoratul de Poliție al Județului Vrancea, doamna Mirela Poenaru, asistent social și lucrător de tineret de la Direcția de Asistentă Socială/Căminul pentru Persoane Vârstnice și domnișoara Oana Otilia Bouroș, educatoare și formator de la Școala Gimnazială Suraia. Activitățile tinerilor voluntari au fost coordonate de către profesorii: Aurelia Avram, Tatiana Duță, Mariana Lungu, Anca Boza, Pamfilica Vechiu, Stănilă Luci, Cezarina Nicodei, Alina Marcu, Claudia Codrescu, Oana Săcăluș, Ionela Chiriac, Camelia Sandu, Lăcrămioara Paraschiv și Florin Grozavu, lucrător de tineret. Considerăm deosebit de interesante, în acest an, mesajele transmise de către tinerii voluntari, odată cu prezentarea proiectelor: ”implicarea aduce îmbunătățirea vieții și educă tinerii”, există ”voluntari dedicați”, ”10 zile de voluntariat pot transforma curioșii în veritabili voluntari”, ”o muncă ce produce zâmbete este aceea a unui voluntar dedicat”, ”etica și morala au creat un adevărat stil de implicare pentru tineri”, ”și tinerii pot contribui la atragerea fericirii celor din jur”, ”preveniți abuzurile copiilor și tineriilor”, „ajutând pe alții, te ajuți pe tine!”, ”fii voluntar pentru cultura vrânceană”, ”fiecare viață e un dar neprețuit, fiecare voluntar e mai fericit!”, ”eu sunt voluntar, eu sunt peste tot!”, ”tinerii voluntari sunt prietenii naturii”, ”carte în sate, aduce lumea lui Cărțilă”, ”fii voluntar pentru oamenii singuri”. Felicitări tuturor tinerilor implicați, mulțumim pentru mesajele transmise, le urăm succes și celor care îi coordonează.