Liceenii din judetul Vrancea au avut ocazia să se initieze în arta fotografică, prin intermediul unui proiect organizat si finantat de Directia Judeteana pentru Sport si Tineret. Derulat în perioada 18 – 31 iulie 2017 si găzduit de Centrul de Agrement Galaciuc, proiectul de tineret ” Fotografie, sport si drumetie “ a reunit 80 de tineri, care au învătat cum să pună în valoare obiective culturale, turistice, istorice, diferite evenimente sportive dar si înfatisari, De asemenea, tinerii au avut oportunitatea de a-si consolida si exersa abilitătile în cadrul diferitelor activitati pe care le-am organizat în cadrul acestui proiect.
Acest proiect s-a derulat in parteneriat cu si Asociatia “RENATO”, iar scopul proiectului a fost implicarea tinerilor in trei domenii strategice; arte fotografiei, turism si activitati de sport.
Fiecare participant a realizat o serie de fotografii, urmand o tematica:
- fotografie de mediu;
- fotografie obiective culturale;
- fotografie obiective turistice
- forografie obiective istorice;
- fotografii institutii
- fotografii regnul animal si pasari;
- fotografii domeniul botanic
- fotografii chipuri umane;
- selfie.
Aceste fotografii au fost organizate intr-o expozitie comuna la Centrul de Agrement Galaciuc si apoi la Centrul de Tineret Focsani.
Gruparea fotografiilor pe diferite domenii de interes, i-a ajutat pe tinerii fotografi sa observe cateva domenii de specialitate si de interes social, pentru cultura si educatia lor, imbogatindu-si, astfel, imaginea cu privire la elementele institutionale si culturale ale comunitatii lor.
Intr-o perioada cand fotografia este un domeniu intens exploatat de catre tineri, este util ca acestia sa invete faptul ca, in afara de exprimarea unor sentimente sau a unor stari, asa cum se vrea in sedintele de selfie, imaginea vorbeste de la sine, ajutandu-i pe tineri sa-si largeasca orizontul de cunoastere din multe domenii.
Zilnic s-au organizat drumetii in imprejurimile Centrului de Agrement, pentru ca tinerii sa beneficieze de peisaje montane deosebite, unele adevarate raritati geologice, unde s-au bucurat de peisajele mirifice, de fructele de padure, de multitudinea de flori si plante medicinale, imortalizand toate aceste comori ale naturii, fotografiile fiind expuse ulterior in expozitii.
Drumetiile, activitatile sportive desfasurate in aer liber si pe terenul de sport al taberei si discutiile cu privire la beneficiile miscarii si activitatii sportive, au contribuit la educarea tinerilor pentru adoptarea unui stil de viata sanatos.
Ne bucurăm că ideea acestui proiect a fost întâmpinată cu entuziasm de către participanti. Tinerii îsi fac poze cu orice ocazie, în orice ipostaze, si totusi ei au descoperit că evenimentele, obiectele, figurile cele mai banale pot fi puse în valoare prin ochiul foarte agil al unui adolescent care a învătat să descopere frumusetea dincolo de banalitate. Au invatat să îsi descopere potentialul maxim si au format o echipă frumoasă, au învătat să transforme în valoare aspecte banale care până acum scăpau neobservate, au invatat să privească atent tot ce îi înconjoară si au invatat să spună povesti în imagini.
Bugetul total alocat de Ministerul Tineretului si Sportului prin Directia Judeteana pentru Sport si Tineret pentru acest proiect este in valoare de 26900 lei, reprezentand cheltuieli de cazare, cheltuieli de transport si cheltuieli de organizare: sepci, tricouri, rucsaci, stick-uri, bannere.