In perioada 15 iunie – 15 septembrie 2018 s-a desfasurat proiectul de tineret “Sanse egale”, realizat de Centrul de Tineret Focsani – Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Vrancea, in colaborare cu Agentia Judeteanã pentru Ocuparea Fortei de Muncă Vrancea si cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vrancea.
Proiectul “Sanse egale“ a fost un proiect tip masa rotunda, de informare si documentare, la care au participat 60 de tineri cu varste cuprinse intre 14 si 35 de ani, proveniti din medii dezavantajate .
In cadrul acestui proiect au avut loc doua seminarii de informare, de consiliere si orientare in cariera profesionala a tinerilor, potrivit cu domeniul strategic al M.T.S., prin prezentarea evolutiei ocupatiilor si a pietii muncii, a oportunitatilor de invatare si de munca pe care le ofera legislatia romaneasca, bazata pe principiul egalitatii de sansa.
Pe parcursul celor doua seminarii s-a discutat despre rolul si importanta consilierii profesionale, care poate influenta uneori dezvoltarea aromonioasa a tinerilor care ies de pe bancilie scolii. Opţiunea unui tânăr pentru o anumită carieră, fără nici un sprijin extern este un proces dificil, adesea asociat cu alegeri greşite, ezitări, abandon, amânare, şi toate acestea cu un serios impact asupra viitorului său profesional. De asemenea, s-au purtat discutii si despre modalitati de comunicare, astfel incat aceasta sa fie eficienta, despre abilitati , aptitudini si despre stabilirea unor obiective care sa ii ajute in cautarea unui loc de munca.
Tinerilor li s-a vorbit despre programele de formare profesionala, despre cursurile de calificare si recalificare precum si despre conditiile de participare la aceste cursuri, actele necesare si cine poate beneficia gratuit de aceste servicii.
Prin proiectul “Sanse egale“, Centrul de Tineret Focsani-DJST Vrancea impreuna cu AJOFM Vrancea si DGASPC Vrancea au incercat sa promoveze dreptul fiecărui tanar la educaţie si la munca, pe baza egalităţii şanselor; astfel, nici un tanar nu poate fi exclus din educaţie, munca sau sa fie supus discriminării.
Proiectul a fost o realizare, ideea acestuia fiind intampinata cu entuziasm de catre tinerii participanti proveniti din medii dezavantajate, astfel incat ne propunem continuarea si anul viitor.
DIRECTOR EXECUTIV,
Daniel Gongu